Animefest 2023: Tentokrát balkón A2 na batohy!

Už to bude rok po Animefestu a víc jak rok od posledního reportu, pojďme se podívat jak vypadal.

Plánování

Na Animefest 2023 jsem se začal připravovat v podstatě už od 9. února, když jsem dopsal článek o předchozím AFku. Zrovna v tu dobu přisel email o potvrzeni účasti na Animefestu 2023. Fenste už měl vypsané poznámky co se má zlepšit do příště ale jedno bylo jisté, bude potřeba více lidí.

Fensteho poznámky:

  1. Zajistit lepší vybavení cosplay šatny
  2. Více stolů a stojanů s ramínky
  3. Větší prostor pro cosplay šatnu
  4. Lepší propojení cosplay šatny s cosplay zázemí a cosplay soutěžemi
  5. Integrace cosplay nemocnice
  6. Zajistit jídlo a minimálně pití pro zavazadla v neděli

Na konci ledna jsem zabalil Trip nějaké mangy a nakoupil jsem instantní energii ve formě energiťáků do šatny, kdyby to náhodou opět ráno někomu bodlo. Tím by byly brzké přípravy hotovy a čekal jsem na další vývoj.

28.2.

Píše Fenste, že už se bavil se Zbyškem. Říkal, že zavazadla ještě nemají úplně jisté kam dají, ale s největší pravděpodobností tam, kde byly naposledy, kdyby to nebyl problém. Problém v tom nevidíme, a budeme tam potřebovat jít večer předem jako minule. Taky počet směn je potřeba navýšit. V neděli by nově měli být celý den 4 lidi na zavazadla, a jeden extra na dopoledne. Tedy já, Maty, MistrBuBak a nově xD. Ximara by taky ráda vypomohla jako exBOSS. V cosplay šatně bude mít každý 4 dvouhodinové směny a s tím, že jeden vypomůže v tu neděli u zavazadel. Otevřeno bude v pátek od otevření Animefestu v 16h do půlnoci, v sobotu od 8h do půlnoci a v neděli od 8h do 16h, kdy končí Animefest. Posílit bychom taky chtěli dobu kolem cosplay soutěže a cosplay debutu.

Fenste - BOSS
 Ximara - exBOSS
 Keiiko - šatnář a poradce
 Maty93 - šatnář
 MistrBuBak - šatnář
 xD - šatnář
 arin - šatnář
 Geont - šatnář
 kaya - šatnář
 Kirachan - šatnář
 Larfa - šatnář
 Machy - šatnář
 zabista - šatnář
 Lapras - šatnář

1.3.

Na druhý den mi píše Fenste, že nejspíš určitě budeme v A2. Zjišťujeme jestli se vlezeme, ale podle všeho bude balkon stejně velký, jen zrcadlově otočený.

14.3.

Vola Fenste. Budeme určitě v A2, na balkóně posuneme org zevl point, aby mohli lidi procházet k nám do šatny na balkon. Další bod programu byly směny, přidali jsme čtyři hodinovky kolem cosplay soutěží na výpomoc do cosplay šatny. A celkově se vyladil počet lidí na večerní směny a na nedělní zavazadla, kde teda určitě zase budu já, Maty a MistrBubak a pak dva dobrovolníci z cosplay šatny na 4h směnu na dopoledne s tím, že Xim přijde až v 10h. Směny jsou tedy nachystané a připravené na zveřejněni programu aby si s ním šatnáři mohli sladit směny.

15.3.

Dnes bylo téma tom jak to bude se svačinama a obědem pro nás v neděli. Fenste hledal oficiální řešeni, ale protože vlastně nikdo nemá čas tak si to máme nějak zařídit. Fenste se nabídl, že zařídí tousty a když už pro ně půjde tak by mohl vzít nějaké tatranky a piti. Ohledně obědu jsou moznosti si tam po jednom dojít či si ho nechat donést, což není úplně nejlepší řešení, když bude například polévka a rajská. Minule jsme vyměnili stravenky za bagety, což se podle mě osvědčilo. Poslední návrh je místo baget pizza, ale pořeší se to až v tu neděli podle všeho.

16.4.

Fenste volal, už nás zase chcou dat do A1, ale tentokrát se nedáme a budeme chtít byt v A2. Směny spuštěné a rozebrané. Vše nachytáno a připraveno

24.4.

Dokončil jsem návrh jmenovek na tento rok a šel je hodit do tisku na místní copycentrum. A na druhý den je měli hotové. Tentokrát byl motiv japonských kvetoucích stromů.

Čtvrtek 4.5.

Vše je nabaleno. Kempovací židličky, klobouček pro špendlíky, energiťáky pro strýčka příhodu, diktafon, knihy pro Trip… Auto jsme napakovali věcmi a hurá směr Brno. Radost ale přešla, Brno tradičně celé rozkopané a zasekané a tak jsme se ocitli na Cejlu. Parkování byl taky celkem problém, protože načárali modré zóny na další ulice a parkování pro cizáky je zdarma jen o víkendu a přes den ve všední dny. Na ubytko jsme dojeli až odpoledne, takže byl čas jen na krátkou procházku a večer na pokecáni s Matym a výměnu slíbených věcí.

Animefest 2023

PÁTEK 5.5.

Přípravy

V devět ráno jsem vyrazil na AFko. Poprvé autem. Jako již tradičně kopíruju trasu linky trolejbusu 25/26. Počasí je pěkné a pršet by nemělo… zatím. Dostat se na výstaviště je celkem snadné pokud člověk nepřejede odbočku. 😀 Parkování kolem výstaviště je zdarma až do nedělní půlnoci s výjimkou pátka od 17h do půlnoci. Protože chceme jet večer do hospody, tak si zaplatím asi 3h. Byla mi doporučena aplikace, kde se to dá přímo vybrat. Zaparkoval jsem přímo u vchodu E a šel se zaregistrovat.

Registrace proběhla rychle, fronta skoro žádná. Pobral jsem si tentoroční merch, stravenky a visačku. Šel jsem se podívat na halu v přízemí. První mě překvapilo jak velká ta hala je. Nejen, že tam byla velká stage, která nakonec byla celkem nevhodná na promítání i přednášky, ale i spousta značek po zemi a taky stánkařů, kteří už rozbalovali své stánky a vyskládávali zboží. Jedno bylo jasné, tento rok to bude obří. První patro bylo určeno pro lancraft, deskohernu a pokémony. Opět obří prostory, které se ale každý den naplnily. V zadní části bylo pak zázemí pro orgy. Ve druhém patře sem potkal Fensteho s Kuronekem v místě, kde má být výstava figurek. Řešili kde bude stát a že jim chybí nějaké panely. Zde se taky nacházela už i výstava skládaných pokémonů z papíru a chill zóna.

Po cestě z budovy E kolem výstavy šmoulíků v budově C už byly připravené některé foodtrucky a stany s jídlem. U bočního vstupu do A1 sem potkal první itašu s dráčkem a logem Animefestu. V hale už byly nachystané židličky… spousta židliček. Připravený je v podstatě jen infostánek a obrazovky pro pohybové hry. Nikde ani noha. Průchodem kolem rotundy sem přešel do haly A2. Stánek střípků a frakcí je taky už připraven a stage vedle se připravuje. Opět jsou připravené židličky pro stage, ale taky pro cosplayery k podpisům a další stoly pro malé prodejce vlastních výrobků nebo merche výtvarníků a cosplayerů. Zastavil jsem se u šatny cosplayerů, kam jsem nesl od Festeho ještě jehelníčky a věšáky a zkontroloval jestli máme vše. V patře Rotundy byly nachystané stoly pro kavárnu. Dveře na balkóny byly otevřené, takže jsem se podíval na budoucí místo činu šatny batohů.

Už bylo skoro 11 a měl jsem prohlídku prostor za sebou a tak sem se vrátil do Ečka za Fenstem. Po cestě sem potkal druhou AF itašu. Přípravy v přízemí byly v plném proudu. Po cestě jsem potkal MistrBuBaka a oba jsme se přidali ke klukům u chystání výstavy. Pánové s tím nijak nepokročili, protože čekali na info co, kde a jak a tak jsme všichni jen kecali.

V půl druhé jsem se vydal pro Trip na nádraží aby stihla zkoušku cosplay debutu. Tu jsme stihli tak tak na technickou část zkoušky, protože vlak přijel těsně před začátkem. Mrknul jsem se poprvé jak vypadá taková zkouška. Za hodinku bylo vše nazkoušené a účastníci vyrazili na obhlídku cosplay šatny. Když jsem tam dorazil, tak už se konala porada šatnářů, kde Fenste zaučoval nováčky.
Do zahájení zbývalo ještě pár hodin, tak jsme s Trip šli omrknout stánky. Většina stánkařů už měla vše vybalené a tak Trip využila situace a nakoupila s předstihem a bez front. Pokud se vám podaří se na AFko dostat tak ve tři, prošmejděte stánky, stojí to za to bez front a tlačenice. Trip se pak ve čtyři odebrala převléct do cosplaye na ubytko a já se vrátil do Ečka, kde už vpouštěli první návštěvníky.

Zahájeni

Crew knihkupectví už mělo otevřeno, tak sem nakouknul a vzal Sakamota a jednu z pohlednic jako dárek k nákupu. Kéž bych si tak mohl vzít všechny, ale všechny Crew mangy sem tou dobou měl buď doma nebo objednané na cestě. No, co se dá dělat. Hned vedle byl AF stánek, kde jsem vyzvedl tričko a druhou mangu. Veve zrovna měla službu, tak jsme pokecali a já vzal trička i pro sestru, kteří byli teprve u registrací. V org zázemí měl už Viktor otevřené občerstvení. Vzal jsem si Bubbletea a šel si zase pokecat s kluky u výstavy v nejvyšším patře a podívat se jak na tom jsou.

Čas nemilosrdně plynul a já sem se přesunul zpět do Ačka na bagetu. Šel jsem si ji sníst ke cosplay šatně, kde už se postupně shromáždila většina osazenstva páteční hospody. Rozhodlo se, že oni už pojedou zatímco já vezmu zbytek autem později. Jacobera sem potkal úplnou náhodou. Probrali jsme jak se nám líbí Animefest a co by mohla Crew oznámit v sobotu. Trip jsem potkal na cestě do Artist Alley a tak se šel taky pokochat, co prodávají. Tento rok byla Artist Alley celkem velká, přes půlku haly, když počítáme i módní koutek. Sestře jsem předal trička a vyrazil k info stánku za Kdanem. Vyměnili jsme si slíbené zboží a s diskuzí nad šrotem jsme došli zpátky k cosplay šatně. Už bylo devět a tedy čas jet do hospody.

Moje skupinka, kterou jsem měl vést já byla v Ečku. Zašel jsem tedy k Figubo do patra a tam už čekala Veve, Jirka, Feste a Kuroneko, který ale s námi nejel. Nakonec dorazila i Trip a tak sme vyrazili na výlet po Brně. První k Fenstemu, kde si vyhodili věci a jelo do hospody. Ale bez Fensteho, který nakonec nechtěl nechat Kuroneka na AFku samotného a jel zpět. Dvě hodiny utekly jak voda. Veve sem vyhodil u hotelu, Trip u kampusu a Matyho u sousedů. Už jen sprcha a jít spát.

SOBOTA 6.5.

Dnes sem to podcenil, vyrazil jsem až v 10h. Protože kromě Animefestu byly ještě další akce na výstavišti, nebylo kde zaparkovat. Nakonec jsem našel místo v postranních uličkách a došel pěšky. Parkování je zdarma po celý víkend. Na dnešní den jsem si připravil jen přednášky a volný čas na setkávání se se známými. První mé kroky vedly do cosplay šatny na kontrolu a za Fenstem do Figubo. V momentě, kdy jsem Fenstemu nahlásil bezproblémový chod šatny, tak jsem potkal Era. Jeden velký problém na letošním conu byla aplikace. Zveřejňovala se na poslední chvíli až v sobotu a navíc měla v sobě chyby, které jsem mu nahlásil. S diskuzí ohledně vývoje aplikací jsme došli zpátky do Ačka, kde jsme se rozloučili.

Pár minut na to sem uviděl ředitele Crewe, kteří zrovna dojeli a hledali cestu na A1 stage. Předal jsem nachystané dárečky ve formě E-booku SAO vol. 1 v češtině na disketě i s tištěným labelem. Prošli jsme přes Rotundu nejkratší cestou ke stage-i a protože už byla doba oběda, tak se rozhodlo že půjdeme do kantýny na oběd. Další rok co se mi povedlo s nimi hodit řeč při obědě. Téma byly mangy, jak ty Crewácké populární, tak ty méně jako Gantz, nebo mimo jiné i neúčast Adama Pýchy za Dobrovského (Gate). Postěžoval jsem si taky, že ty jejich pohlednice jsou fakt super ale už sem nakoupil vše co měli nového a zbytek mám doma nebo už objednané. Zašli jsme se tedy podívat na stánek Crewe a tam jsem dostal dárečky zase já. :3

Vyrazili jsme pak zpět na A1 stage, kde jsem narazil na Astraka s Ely a těm taky předal jednu SAO disketu. Při čekání na jejich přednášku o Animefestí přípravce ve spolupráci s Crewí sem zahlédl Meona jak se připravuje na přednášku. Takže jsem ho přirozeně na chvíli vyrušil a pokecali jsme.
O půl druhé po přednášce sem šel vyzvědít jak dopadla Trip a podívali jsme na záznam. Začalo postupně pršet a nebylo úplně nejlepší zůstávat ve venkovním stánku u jídla a tak jsme se rozloučili. Trip šla na cosplay soutěž a já na Crew oznamovačku. Matyho jsem potkal cestou jak jde na setkání překladatelů Crewe a že mě pak dožene až to skončí.

Mno ano, mé vykecávání se a bloudění nazdařbůh po conu zapříčilo, že sem došel relativně ještě včas, ale i tak byla fronta do sálu neskutečně dlouhá. A jak sem hledal konec fronty, tak jsem narazil na Jacobera s Mel a přifařil se. Probrali jsme naše očekávání o manga novinkách a dalších zajímavostech z otaku světa. Mezitím otevřeli sál a pustili nás si postupně posedat.

Postupně jsem zapsal v průběhu přednášky novinky na web a přeposlal výstup z přednášky na discordy. Meonova přednáška začínala přesně po Crewi v půl šesté, takže sem utíkal k Rotundě a tak tak se mi povedlo se dostat ještě do rotundy. Rok od roku je to těžší a těžší se tam dostat. Přišlo mi ale že tam byl celkem vydýchaný vzduch.

Další přednáška, tentokrát od Greka, byla taky v rotundě, tady jsem měl ale celkem štěstí a potkal Toohku a tak sem se k němu přidal k čekání v řadě.
Grek samozřejmě nikdy nepřetahuje takže jsem nebyl v osm na balkóně, ale o pár minut později. Pánové Fenste, MistrBubak, Kaya a Maty už čekali a vše bylo nachystáno na napáskování. To je takový proces kdy se vezme malířská páska a nalinkují se cesty a místa na batohy a kufry aby ke každému zavazadlu se dalo jednoduše dostat a projit. Celkem bylo 24 chlívků na obou stranách o 120 cm a průchodech 60 cm mezi nimi. Celkem rychlá práce, o půl desáté bylo hotovo. Tím byla příprava hotová a zbývalo se jen modlit aby Majáles nezbořil Brněnské Výstaviště… Zmínil jsem se že byl Majáles? a ještě nějaká akce s Youtubery současně s AFkem? A ještě Šmoulíci? Jo bylo to fakt super… fakt super no.

Po uklizení přebytečných pásků do cosplay šatny a pokecu jsme si skočili koupit poslední Bún bo Nam Bô, protože jinak bylo vše zavřené. Po večeře jsme zaskočili ještě do Ečka nahoru na výstavu za Fenstem a pak jsme už s Matym jeli domů. Najít volné parkovací místo byl celkem oříšek ale povedlo se.

NEDĚLE 7.5.

Směna

V neděli jsme s Matym vyjeli o půl osmé. Parkování před budovou E bylo bezproblémové oproti sobotě. Protože se AFko otvírá až v osm, byla Rotunda zamčená. Já, Maty a pár dalších orgů jsme zkoumali kudy dovnitř. Ačka byly taky zamčené, ale někama se tam muselo jít dostat. Oběhli jsme budovy až ke vchodu A3 u sálu Morava kudy jsme se dostali dovnitř. V cosplay šatně jsme vzali bločky a špendlíky a vyrazili do do patra, kde už cekali Xim, Fenste, Bubak a Kaya, který nám pomohl a pak si šel po svých. Donesli jsme ještě dva stoly ze šatny a jehelníčky. Rozložil jsem svoje kempovací židličky a bylo vše nachystáno. Pracovalo nás tam tak 4 až 5 šatnářů a každý měl svoji barvu bločku. Obsazenost byla někde kolem 800 zavazadel. Trip sem taky potkal, jak při ukládání, tak při vydávání.

Po ukončení v 15:30 jsme strhali pásky a pouklízeli všechny věci na své místo a rozloučili se jak mezi sebou tak s AFkem. S Matym jsme vyrazili směr budova E, kde jsme chvíli poseděli a pak se před pátou vydali na byt.

Pondělí 8.5

Počkej, jak pondělí, Animefest už skončil ne? Ano, v Brně jsme byli až do pondělí, v klidu se nabalili do auta a odjeli už konečně domů.

Přítomnost

Tak už máme zase únor… vlastně už konec března… dubna… května! Dny se mění v týdny a měsíce. Jen co jsem dopsal minulý článek už píšu další. Tentokrát půl roku s přestávkama! Na Youtube byly mezitím přidané přednášky ze záznamu, a tak sem se na pár mezitím podíval. A taky už jsem potvrdil orgování na tento rok a rozepsal článek. Zbývá už jen projít fotky, přidat záznamy přednášek, hodit to na web a zajít na Animefest 2024, který začíná už tento pátek, takže se tam uvidíme, čau!

Fotodokumentace

Přípravy

Nedělní směna

Statistiky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka je chráněna pomocí reCAPTCHA a platí zásady ochrany osobních údajů a smluvní podmínky společnosti Google.

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..